Про затвердження Норм безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам паросилового, енергетичного господарства, станцій і цехів з вироблення генераторного газу

У зв’язку зі збільшенням частоти і кількості випадків виникнення нещасних випадків на виробництві через виникнення електричної дуги, повідомляємо Вам про необхідність забезпечення співробітників комплектами для захисту від електричної дуги у відповідності до «Норм безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам паросилового, енергетичного господарства, станцій і цехів з вироблення генераторного газу» (Наказ МІНІСТЕРСТВА ЕНЕРГЕТИКИ ТА ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ № 773 від 23.10.2013).

Загалом всі Норми безоплатної видачі спецодягу складені за виробничою ознакою і розраховані на застосування незалежно від профілю та відомчої належності підприємства. Практично це означає, що на будь-якому підприємстві може бути застосована не одна, а декілька галузевих норм і залежно від того, на якому виробництві зайнятий працівник, за тією нормою йому повинні видавати спецодяг. З практичної точки зору це виражається в тому, що на кожному підприємстві є енергетичне та/або паросилове господарство і, відповідно, необхідно здійснювати забезпечення співробітників згідно вищенаведених норм.

Наступні співробітники (назва професій згідно до Класифікатору професій ДК 003:2010) повинні бути забезпечені комплектами із відповідним рівнем захисту від електричної дуги:

Відповідний пункт

НПАОП 0.00-3.20-13

Назва професії
8 Електромонтер з ремонту апаратури, релейного захисту й автоматики
9 Електромонтер з ремонту та монтажу кабельних ліній
10 Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування
11 Електрослюсар з ремонту устаткування розподільних пристроїв
22 Слюсар-електрик з ремонту електроустаткування

Крім того, у відповідності до розділу I пункту 1.8 абзац 2 вищезгаданих норм - Працівники, зайняті на роботах, де можливе враження електричною дугою, забезпечуються спеціальним одягом, стійким до впливу електричної дуги, з арамідних тканин. Більш детальну інформацію про перелік засобів індивідуального захисту для цих професій, захисних властивостях та строках експлуатації, ви можете отримати з самого документа НПАОП 0.00-3.20-13.

Також, інформуємо Вас про можливість внесення інформації про порядок забезпечення перелічених у цих нормах професій даним видом захисту у Колективний договір, що дозволить Вам віднести витрати на придбання даного виду захисту на собівартість продукції.